Türkiye Açık Bilim Zirvesi

Açık Bilim ve Açık İnovasyon konusundaki gelişmeleri kapsamlı bir biçimde gözden geçirmek, bu gelişmelerin Türkiye’deki araştırma fonlama ve destek uygulamalarına yansımalarını tartışmak ve bu yönde bir politika geliştirilmesini sağlamak amacıyla 10 Eylül 2018 tarihinde Sabancı Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Sakıp Sabancı Müzesi’nde (İstanbul) “Türkiye Açık Bilim Zirvesi 2018” düzenlenmiştir. Söz konusu bu etkinlik AB, YÖK ve TÜBİTAK yöneticileri, üniversite rektörleri, sanayi kuruluşları ve Avrupa Üniversiteler Derneği, Avrupa Üniversiteleri Bilgi Sistemleri gibi sivil toplum örgütlerinin üst düzeyde temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Üniversitemizi Rektör Yardımcımız Prof.Dr. Adnan KAYA temsil etmiştir.

Avrupa Birliği (AB) dijital tek pazar stratejisi çerçevesinde bilimsel bilgilere ve araştırma verilerine kolayca erişmek, bu bilgileri saklamak, paylaşmak ve yeniden kullanmak için Avrupa Açık Bilim Bulutunu (European Open Science Cloud) ve Open AIRE hizmetlerini geliştirmiştir. Ayrıca, yine Avrupa Birliği’nde bilimsel araştırmalardan üretilen bilimsel yayın ve araştırma verilerinin FAIR ilkelerine (Findable – Bulunabilir, Accessible – Erişilebilir, Interoperable – Birlikte Çalışabilir ve Reusable – Yeniden Kullanılabilir) uygun olması gerekiyor. Açık Bilim paradigması ve FAIR ilkeleri konusundaki farkındalığın artırılması için GO FAIR adı verilen bir küresel açıklık girişimi başlatılmıştır.

Zirvede bilimsel yayınlara ve bu yayınların dayandığı araştırma verilerine açık erişim anlamına gelen Açık Bilim; bilimsel iletişimin, açık devletin, saydamlığın ve katılımcı demokrasinin vazgeçilmez bileşenlerinden birisi olmasının, bilgiyi erişime ve kullanmaya özgürce açmanın, yeniden kullanmak ve yenilikler katmak uluslararası gelişim, inovasyon ve ilerleme için öneminden bahsedilmiştir.